AÖF Türk dili ve edebiyatı bölümünde merak ettiğiniz soruların cevapları,Türk dili ve edebiyatı bölümünde okutulan dersler ve bölüm hakkında Anadolu üniversitesinin vermiş olduğu kısa bilgiler bu başlık altında
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün iki temel amacı bulunmaktadır.
Öğrencilere genel ve alana özgü temel becerileri kazandırmak: Bilgiyi edinebilme ve kullanabilme; bilgiyi yorumlayabilme; değerlendirebilme; analiz ve sentez yapabilme; bağımsız çalışabilme, bireysel sorumluluk, sosyal sorumluluk, planlayabilme ve yönetebilme, eleştirel düşünme, bilgiyi tanımlama, tekrarlama ve başkalarına aktarabilme becerisi; karar verme uygulamaya dönüştürebilme, üretkenlik; toplumsal ve bilimsel etik değerlere saygı; bilişim sistemlerini, teknolojiyi, bilgisayar ve yazılımlarını, donanımlarını kullanabilme; çevre koruma, çevreye saygı bilinci; en az bir yabancı dil kullanabilme; rasyonel düşünebilme ve son olarak da etkili iletişim kurabilme.
Eğitim amaçları: Bölümün eğitim amaçlarını ise şöyle sıralamak mümkündür: Türk Dili ve Edebiyatı alanında araştırma yapabilecek insan gücünü; yaşam boyu öğrenmeye odaklı öğrencileri; edebiyata ilişkin kavramları, akımları, kuramları ve metinleri açıklayabilecek, inceleyebilecek bireyleri; Türkçenin doğru, güzel ve etkili kullanımında öncülük edebilecek bireyleri; okuma kültürü oluşturma ve geliştirmeye katkılar sağlayacak bireyleri; sanat zevki ve duyarlılığı aşılayabilecek, geliştirebilecek bireyleri; temel dil becerilerini geliştirebilecek yetkinlikte bireyleri; eleştirel ve yaratıcı düşünme, karar verme ve problem çözme becerilerini geliştirebilecek yetkinlikte bireyleri ve son olarak da etkili iletişim becerilerine sahip bireyleri yetiştirmek.
Kimler kayıt yaptırabilir?
Türk Dili ve Edebiyatı Lisans Programına, yükseköğretim programlarına öğrenci alınmasında, ÖSYM tarafından yapılan Yükseköğretime Giriş Sınavı (YGS) puan türlerinin en az birinden 140.000 ve daha yukarı puan alan kişiler başvuru yapabilir.
Anadolu Üniversitesi Batı Avrupa Açıköğretim Programları arasında yer alan Türk Dili ve Edebiyatı Lisans Programı için; Batı Avrupa Programlarında öğrencilik hakkını elde etmenin koşullarından biri, Batı Avrupa Programları Seçme Sınavında yeterli başarıyı sağlamaktır. Batı Avrupa Programları (BAP) için Avrupa’da yedi ülkede toplam on iki merkezde yapılan bu sınav, Yükseköğretim Kurulu’ndan alınan yetkiye dayalı olarak Üniversitemiz tarafından yapılmaktadır. Sınav, başvuran adayları elemekten çok, öğrencinin Uzaktan Eğitim Programlarını başarı ile izleyip izleyemeyeceğinin belirlenmesi amacını taşıyan bir “Özel Yetenek” sınavıdır. Söz konusu seçme sınavı 140 ve üzeri puan alan adaylara 2011-2012 öğretim yılında tercih edilen programa kayıt hakkı sağlamaktadır. Bir sonraki öğretim yılında geçerli olamamaktadır.
BAP Seçme Sınavı çoktan seçmeli test türündedir. Sınav soruları sözel ve sayısal olmak üzere iki bölümden oluşur. Sözel Bölüm olarak adlandırılan bölümde, adayların Türkçeyi kullanma güçleri ile sosyal bilimlerdeki temel kavram ve ilkelerle düşünme becerilerini yoklayan sorular bulunur. Sayısal Bölüm olarak adlandırılan bölüm ise adayların matematiksel ilişkilerden yararlanma güçleri ile fen bilimlerindeki temel kavram ve ilkelerle düşünme becerilerini yoklayan sorulardan oluşur. Test sorularının tümü sınavda adaylara tek bir soru kitapçığı halinde verilir ve adaylar bütün soruların cevaplarını, kendilerine soru kitapçığından ayrı olarak verilecek cevap kâğıdına kurşun kalem ile işaretlerler.
Anadolu Üniversitesi’nin Batı Avrupadaki Uzaktan Yükseköğretim Programlarında öğrenim görmek isteyen, fakat BAP Seçme Sınavına katılmamış olan adaylar da, Türkiye’de ÖSYM tarafından 2011-2012 öğretim yılı için yapılan Yükseköğretime Giriş Sınavına (YGS) katılmışlar, bu sınavdan 140 veya daha üzerinde bir puan almışlarsa ve başvuru sırasında bulundukları ülkede en az altı ay geçerli bir oturma iznine sahipseler, Batı Avrupa Bürosuna kesin kayıt için başvuruda bulunabilirler.
Kontenjan
2011-2012 öğretim yılı Türk Dili ve Edebiyatı Lisans Programı için kontenjan sayısı 8000 olarak belirlenmiştir.
Mezuniyet sonrası
Türk Dili ve Edebiyatı Lisans Programını tamamlayanlar 4 yıllık lisans mezunu statüsünde olacaklar. Eğitim süresi 4 yıl olduğu için mezuniyet sonrası yatay ve dikey geçiş söz konusu değildir. Eğitim süresi 4 yıl olduğu için dikey geçiş söz konusu değildir. Öğrencilerin yatay geçiş yapabilme şartları başvuracakları üniversitelerin yönetmeliklerine bağlıdır.
İş olanakları
Türk Dili ve Edebiyatı Programı’ndan mezun olan öğrenciler, örgün öğretimdeki Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunları gibi, öncelikle akademisyen olabilecekleri gibi, isterlerse mezuniyet sonrası öngörülen şartları sağlamaları kaydıyla, öğretmen olabilmektedirler. Bunun dışında öğrencilerimiz arşiv ve kütüphanelerde çalışabilir; basın yayın kuruluşlarında metin yazarlığı, düzeltmenlik yapabilir veya Türk Dilleri ve Lehçeleri üzerine uzmanlaşarak Türk devletlerinde görev alabilirler.
Staj, uygulama vb. faaliyetler
Türk Dili ve Edebiyatı Lisans Programından mezun olabilmek için staj veya benzeri çalışma yapılması gerekmemektedir.
Türk Dili Edebiyatı Bölümünde Okutulan Dersler
1.Yarıyıl Dersleri
- BATI EDEBİYATINDA AKIMLAR I
- ESKİ TÜRK EDEBİYATINA GİRİŞ: BİÇİM VE ÖLÇÜ
- HALK EDEBİYATINA GİRİŞ I
- OSMANLI TÜRKÇESİNE GİRİŞ I
- TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ I
- TÜRKÇE SES BİLGİSİ
- YENİ TÜRK EDEBİYATINA GİRİŞ I
2.Yarıyıl Dersleri
- BATI EDEBİYATINDA AKIMLAR II
- ESKİ TÜRK EDEBİYATINA GİRİŞ: SÖZ SANATLARI
- HALK EDEBİYATINA GİRİŞ II
- OSMANLI TÜRKÇESİNE GİRİŞ II
- TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ II
- TÜRKÇE BİÇİM BİLGİSİ
- YENİ TÜRK EDEBİYATINA GİRİŞ II
3.Yarıyıl Dersleri
- ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I
- HALK HİKÂYELERİ
- ORHUN TÜRKÇESİ
- OSMANLI TÜRKÇESİ GRAMERİ I
- TANZİMAT DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI I
- TÜRKÇE CÜMLE BİLGİSİ I
- VIII-XIII. YÜZYILLAR TÜRK EDEBİYATI
4.Yarıyıl Dersleri
- ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II
- HALK MASALLARI
- OSMANLI TÜRKÇESİ GRAMERİ II
- TANZİMAT DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI II
- TÜRKÇE CÜMLE BİLGİSİ II
- UYGUR TÜRKÇESİ
- XIV-XV. YÜZYILLAR TÜRK EDEBİYATI
5.Yarıyıl Dersleri
- ALMANCA I
- ÇAĞDAŞ TÜRK YAZI DİLLERİ I
- FRANSIZCA I
- GENEL DİLBİLİM I
- II. ABDULHAMİT DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
- İNGİLİZCE I
- TÜRK HALK ŞİİRİ
- XI-XIII. YÜZYILLAR TÜRK DİLİ
- XVI. YÜZYIL TÜRK EDEBİYATI
6.Yarıyıl Dersleri
- ALMANCA II
- ÇAĞDAŞ TÜRK YAZI DİLLERİ II
- FRANSIZCA II
- GENEL DİLBİLİM II
- II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
- İNGİLİZCE II
- TÜRK EDEBİYATININ MİTOLOJİK KAYNAKLARI
- XIV-XV. YÜZYILLAR TÜRK DİLİ
- XVII. YÜZYIL TÜRK EDEBİYATI
7.Yarıyıl Dersleri
- ALMANCA III
- ÇAĞDAŞ TÜRK EDEBİYATLARI I
- CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK NESRİ
- CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK ŞİİRİ
- ELEŞTİRİ TARİHİ
- FRANSIZCA III
- İNGİLİZCE III
- XVIII. YÜZYIL TÜRK EDEBİYATI
- XVI-XIX. YÜZYILLAR TÜRK DİLİ
8.Yarıyıl Dersleri
- ALMANCA IV
- ÇAĞDAŞ TÜRK EDEBİYATLARI II
- ÇAĞDAŞ TÜRK ROMANI
- ELEŞTİRİ KURAMLARI
- ESKİ TÜRK EDEBİYATININ KAYNAKLARINDAN ŞAİR TEZKİRELERİ
- FRANSIZCA IV
- İNGİLİZCE IV
- TÜRK TİYATROSU
- XIX. YÜZYIL TÜRK EDEBİYATI
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder